perjantai 7. kesäkuuta 2013

Asiaa imetyksestä

Imetys on minulle tärkeä asia. Se on asia, jossa tahdon ehdottomasti onnistua. Kummankin lapsen kanssa imetys on sujunut helposti ja hyvin. Esikoista imetin vain 6kk ja nuorimmaista vuoden. Se, että lopetin esikoisen imetyksen jo puolenvuoden jälkeen harmittaa vieläkin. Aloitin koulun kun tyttö oli 9kk ikäinen ja kuvittelin hoidossa olemisen olevan helpompaa, jos tissistä on siihen mennessä päästy irti. Olisipa joku sanonut, että voin imettää siitä huolimatta.

Esikoisen aikaan en saanut mielestäni tarpeeksi tietoa imetyksestä. Pidin korviketta jotenkin normaalina ja luonnollisena vaihtoehtona.Nyt ajatukset ovat muuttuneet. Miksi käyttäisin sitä, jos oma kehokin pystyy maidon tuottamaan? Onneksi toisen lapsen kohdalla ei tarvinnut samoja virheitä tehdä, vaan etsin tietoa jo odotusaikana.

Nyt kaksosten imetys mietityttää. Voinko onnistua siinä? Kuinka se käytännössä onnistuu. Maidon loppumisesta en ole huolissani, jos vauvat vaan saavat imeä tarpeeksi, riittää maitokin. Mutta onko minulla tarpeeksi aikaa, että vauvat saavat tilattua tarvittavan määrän maitoa? Se onkin taas aivan toinen juttu.

Imetys sitoo äitiä aika paljon. Poika ei huolinut pulloa ollenkaan, joten en voinut lähteä pitkäksi aikaa minnekään. Nyt olisikin pelastus, jos kaksoset söisivät myös lypsettyä maitoa pullosta. Saisi isäkin kantaa osansa lasten ruokkimisessa. En kyllä siltikään haaveile, että ensimmäisen puolenvuoden aikana pääsisin yksin lähikauppaa kauemmaksi. :)

Itse pidän imetyksestä, en koe sitä mitenkään epämiellyttävän. Lisäksi se on ilmaista, helppoa ja luonnollista. Ruoka kulkee aina mukana. Ja onhan se kaikkein paras vaihtoehto vauvoille. Jo sen takia tahtoisin niin kovasti onnistua. Vasta käytäntö tietenkin näyttää miten homma tulee sujumaan.

Imetyksestä puhuttaessa nousee aina vahvoja tunteita ja mielipiteitä esiin. Kenenkään ei pitäisi syyllistyä jonkun toisen tavasta toimia. Itse haluan tehdä niin kuin omasta mielestäni on lapselle parasta ja olen valmis tinkimään omasta mukavuudesta ja vapaudesta (jossakin se raja tulee kuitenkin vastaan). Jos maito ei riitä, tai imetys käy muuten ylivoimaisen raskaaksi, niin toki turvaudumme korvikkeeseen. Ei kai imetyksellä kuitenkaan ole tarkoitus ajaa äitiä loppuun.

Tiedän, ettei imetys ole kaikilla yhtä helppoa. Ja kaikilla se ei vain onnistu. Onneksi nykyään on imetystukiryhmiä sun muita tahoja, joilta saa tarvittaessa apua. Sitä kannattaa ongelmatilanteissa hakea rohkeasti.

Onko kenellä kokemusta kaksosten imettämisestä? Mitä ajatuksia imetys herättää?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdutat päivääni jättämällä kommentin. :)